Tuesday, August 24, 2010

SEDEY TAHAP ATOK GABAN 2


Bayangkan kuih raya yang aku tempah kebanyakkannya aku CANCEL.
Last2 kalau aku larat buat sendiri KOT.

♥Brownies Crunchy Cookies™

Brownies_crunchy_cookies
Doh yang boleh disediakan dan disimpan 1 bulan lebih awal sebelum dibakar.Gandakan adunan jika ingin mendapatkan cookies yang banyak.

Bahan-bahan ( 40-50 keping )

  • 100 g mentega (10 sb rata)
  • 75 g gula icing (1/2 cwn rata + 1 sb)- diayak
  • 1 biji telur
  • 1/4 sk esen vanilla
  • 150 g tepung gandum* (1 1/4 cwn rata)
  • 1 sk baking powder*
  • 1 sk bicarbonate of soda*
  • 25 g serbuk koko* (3 sb rata)
  • 100 g choc chips (3/4 cwn penuh)
  • 50 g (1/4 cwn) walnut atau kekacang pilihan - dipanggang dan cincang kasar
  • secukup kertas minyak - untuk membungkus doh

Cara-cara

  1. Ayak bahan2 bertanda dan ketepikan.
  2. Brownies_crunchy_cookies_butter_n_gula
    Mentega dan gula dikacau hingga rata.Masukkan telur dan esen dan terus kacau.
  3. Brownies_crunchy_cookies_+_tpg
    Masukkan pula campuran tepung sedikit2 sambil dikacau hingga habis dan rata.
  4. Brownies_crunchy_cookies_doh_siap
    Masukkan choc. chips dan kekacang dan gaul/uli hingga sebati.
  5. Brownies_crunchy_cookies_d_bungkus
    Bahagi adunan kpd 2 bahagian dan bubuh diatas kertas minyak dan gulung perlahan2,bungkus dan simpan di dalam chiller supaya padat.Jika disimpan lama doh akan menjadi beku.
  6. Brownies_crunchy_cookies_d_hiris
    Keluarkan gulungan doh dr chiller dan biar doh pd suhu bilik dan hiris nipis,susun setiap kepingan doh diatas dulang pembakar.Jika hirisan doh tak berapa cantik,boleh dibentuk2kan semula.
  7. Brownies_crunchy_cookies_d_bakar
    Bakar pada suhu 160C hingga garing.
  8. Brownies_crunchy_cookies_d_saji
    Doh ini juga boleh terus dibakar seperti cookies biasa jika tidak mahu disimpan. 
Ehsan dari:myresipi.com


Hi

Thanks for Being My Friends

Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Third Birthday tickers