Saturday, December 24, 2011

SEKALI LAGI AKU HARUS BERPIKIR DENGAN TERLALU MENDALAM

Pada mulanya ku hanya cuba-cuba nasib dengan menghantar resume ke Sime Darby. Tak terlintas pun di fikiran ni mereka akan menggajikan orang seperti aku yang tiada kelulusan diplom atau ijazah. Orang kata rezeki ada dimana-mana. Dan baru saja ditemuduga terus aku diterima bekerja untuk jawatan Technicin Documentation ( kontrak sehingga june 2013)tak sama dengan jawatan sekarang ini iaitu H.R Executive. Hanya tinggal berbincang tentang gaji pokok dengan HR sime darby sahaja. Naik jer kerja hari khamis lepas aku ditimpa bebanan bak berjuta tan dibahu. Mana taknya aku kena buat pilihan sama ada terus memberi khidmat di syarikat yang sekarang ini aku bekerja atau berpindah ke tempat baru iaitu Sime Darby. Ingatkan bebanan tu dah berakhir semalam dengan penolakan secara baik yang aku buat. Pada mulanya mereka nmenawarkan gaji sebanyak RM1200, kemudia  RM1500. Malam tadi tidurku amat lena. Tapi, tiba-tiba pagi ini aku terima satu panggilan dari no. h/p yang aku tak kenali. Rupa-rupanya en. hj. said. Pengurus projek di Sime Darby. Dia pujuk aku untuk terima kerja disana. Dan akan membantu aku untuk mendapatkan gaji pokok RM1800 yang aku minta. Dengar macam seronok kan? Tapi berat rasa hati nak meninggalkan Hoe Seng.  En. said bagi masa hingga hari selasa depan untuk aku buat keputusan. Masa tengah berbual ngan en. said, ah how boss aku call. Tapi disebabkan tengah berbual ngan en. said jadi aku tak terima panggilan tu. Kemudian, aku call balik ah how tanyakan ada apa dia call. Sambil tu aku mencelah menanyakan dia datang ke pejabat tak hari ini. Hampeh! dia tak datang, tapi dia ada bertanyakan ada apa ya? Aku cuma katakan yang aku nak berbincang.....dalam antonasi mendatar ah how bertanya "ada apa"? Aku hanya berkata yang aku nak resign. Sekali lagi dia terdiam. Dengan cepat aku mencelah "tak apalah hari selasa saja kita berbincang. Itulah ayat terakhir bagi penamat bualan kami.  Lagi sekali h/p aku berdering, dan kali ini hr Sime Darby, Fasharina yang memanggil, ok.....aku di offer RM1800 dan kadar bayaran untuk kerja lebih masa hanya RM6.50 tak kiralah hari biasa, hari ahad atau cuti umum. Wah banyak berbeza, dari gaji dibawah RM1600. Kadar bayaran lebih masa adalah 1.5 dan aku perlu beri keputusan hari ini juga. Dengan bijak dan cekap aku minta pengangguhan sehingga hari selasa. Ya! selasa untuk aku bincangkan dengan ah how boss aku yang dah 12 tahun aku berkhidmat untuk syarikatnya. Aku juga perlu berbincang dengan suamiku dulu. Banyak benda yang perlu di tolak dan congak sebelum aku membuat keputusan besar.

Ngeri oi kalau jumpa menatang kat atas tu..........


p/s: setiap kali telifon bimbitku berdering...acap kali jantungku seakan terhenti sebelum aku melihat no. siapa yang terpapar diskrin telefon.

Friday, November 25, 2011

TERTUKAR DUE DATE.

Baru 22 hari menjadi ibu buat kali ke-2, tapi rasanya macam sibuk yang amat sangat. Sampai hubby tertinggal bag dompet masa nak gi kerja tadi. Nasib baik tadi dia perasan masa nak beli makanan kat pasar malam. Kalau dah sampai kat tempat kerja pastu ada plak roll block, dah kena saman. Dulu masa baru ada anak sorang banyak kerja aku boleh buat sebab aku suka kerja2 kraftangan. Niat dihati nak menjahit sarung bantal sofa. Tapi apakan daya mood belum datang lagi. Hubby pun sibuk uruskan hal rumah x sempat nak mengecat kerusi ngan tangga. Tak per ar pelan2, Isnin nikan cuti. Salam Maalhijrah 2011.

Muhammad Izzul Haziq Bin Hazri
Due date deliver: 4 Nov 2006
Lahir: 10 Nov 2006 / 3.6kg / 51cm


Nur Insyirah Hilda Binti Hazri
Due Date Deliver: 10 Nov 2011
Lahir: 4 Nov 2011 / 3.24kg / 51cm

Tak sangka dah ber anak 2 rupanya aku ni. Tapi tu la rezeki lambat. Orang lain dah 4,5 orang cahya mata. Tak per lah sekurang-kurangnya ada juga zuriat. Bagi yang belum ada cuba lagi dan banyakkan bersabar dan berusaha. Tuhan maha adil pada setiap hambanya. Ok, berbalik pada cerita anak-anakku, bila dah bersalinkan shiera baru aku perasan yang due date dia orang bertukar. Si adik amik due date abang dan si abang amik due date adik. Memang kena banyak bersabar dalam membesarkan anak yer. maklumlah si abang dah 5 tahun, jadi dalam masa 5 tahun manjanya bukan main, ye lah.....tak der saingan. Tapi bila lahir saja si adik, pandai pulak si abang mainkan peranannya. Nak jaga adik, nak susukan adik, nak mandikan adik. Dan yang tak boleh bla "ibu abang nak keluar kejap ngan ayah, ibu tengokkan adik ea, adik nangis kasi susu tau". Gelak aku sorang2........Lagi teruk dah nak akhir2 hari kesekolah, dah dekat cuti sekolah...malas pulak dia nak pergi. alasannya "nanti kalau abang gi sekolah, kalau adik nangis, penat abang nak balik umah jalan kaki". Nak wat cam mana...cuti jer lah..sempatlah 3 hari dia ke sekolah pada minggu terakhir sekolah. Nasib baik dah exam...



p/s: Anak bagiku adalah harta yang tak ternilai anugerah dari allah s.w.t, bila tengok kes buang anak atau kes penderaan. Bila anak2 tak der ngan aku, mulalah aku rindukan mereka dan cepat2 nak balik umah. satu jer yang terpikir kat kepala ni " dia orang ni manusia ke binatang? Manusia bunuh manusia? kanibal ke?

POKOK - Meet Uncle Hussain Ft. Hazama dengan lirik | with lyric [HQ Audio]

Tuesday, November 15, 2011

CUKUP SEKADAR 6 HARI

Dari 9/11/11 aku dan hubby ulang alik poliklinik pasir gudang untuk buat pemeriksaan jaundis shiera rasa memang x larat. Apatahlagi masih dalam pantang. Tapi aku gagahi juga, seksa nak duduk lama2 dalam kereta jadi hubby alaskan bantal untuk aku duduk supaya x sakit bila terhentak-hentak. dari bacaan 13.7, 15.9, 14.9. 14.4, 11.9 hingga pagi tadi 9.3 lega rasanya dah tak payah lagi ke klinik. Nasib baik klinik, kalau kena gi HSI (Hospital Sultan Ismail) lagi ler x larat. Masa bersalinkan si abang dulu aku yang nampak kuning bukan anak. ha3x......Ingatkan bayi lelaki jer yang kuat susu, perempuan lagi kuat susu. Tak sempat nak membengkak dah nangis nak susu. Hari ini umur shiera dah 12 hari. Aku pun dah sihat sikit, Rasa jahitan kat bawah dah nak baik. Ubat yang HSI kasi untuk sapu kat jahitan dah habis aku guna minyak gamat jer. Tak macam masa bersalinkan izzul dulu, aku teguk air pati ikan haruan sampai umur izzul 1 tahun. Bersalin kali ni aku x buat persediaan macam beli barangan lepas bersalin Leesa Formula ngan pati ikan haruan. Lepas sihat sikit ingat nak minum gak. Yang penting nak jaga balik badan, almaklumlah ngandungkan shiera berat badan naik sampai 79.9kg. Kalau boleh dan semestinya boleh aku nak turunkan berat badan hingga 60kg. Nak pakai balik baju kebaya masa anak dara dulu. ha3x...angan2 moga jadi kenyataan.......hubby siap cakap suh bengkung perut ngan bidan. 5/12/2011 ni genap sebulan umur shiera maknanya kena gi klinik untuk amik injection.

Sunday, November 13, 2011

JAUNDIS



Hari ke-4 nurse datang umah, skali ceq shiera ada kuning skit. Tu yang kena gi klinik p.gudang buat pemeriksaan. Betul ar 13.7 aku dah risau jangan ler kena gi HSI. Tak larat oi! baru lagi....sakit kat bawah x ilang dah nak ulang alik ke HSI. Aku cuma ulang alik klin ik p.gudang jer. Ingatkan bacaan kuning shiera makin menurun, skali 15.9. Hubby dah risau, dah bagi makan anggur hijau, hitam. Apa lagi kami gi kedai ubat cina kat masai. Apek tu kasi bunga kuning, lebih kurang herba. Dia suh buat mandi, satu uncang untuk 2 kali mandi. Hari ke-3 gi klinik bacaan kuning shiera 14.9. Ok ada penurunan. Esok gi lagi 14.4. Sikitnya turun, last2 hubby gi kip mart cari susu kambing. hari ni hubby bawak shiera gi klinik alhamdulilah bacaan kuning turun sampai 11.9. Jadi hari selasa baru gi klinik lagi. harap2 tutun lagi. Lahirkan Shiera x macam abang dia susu badan terus keluar pas bersalin. Tapi masa lahirkan shiera susu badan lambat keluar. Jadi itu penyebab jaundis. Tapi sakang dah ok, kuat shiera menyusu, tak cukup susu badan terpaksa kasi botol.



Penyakit Kuning@Jaundis



Jaundis, dikenali sebagai penyakit kuning, merupakan salah satu komplikasi kesihatan yang amat besar. Kematian telah dilaporkan disebabkan penyakit kuning. Anda perlu mengambil penjagaan yang baik daripada orang yang menderita dengan Diabetes jika tidak ia boleh membawa kepada komplikasi kesihatan yang serius. Pada dasarnya penyakit kuning bermaksud pencemaran kekuningan kulit.



Malah, mata, kuku, dan lidah akan mendapatkan tinta kekuningan. Kuning ini adalah diperhatikan kerana jumlah yang hadir bilirubin dalam darah yang berlebihan. Ia adalah fungsi hati untuk mengeluarkan amaun yang berlebihan bilirubin dari darah. Kandungan bilirubin dalam darah meningkat kerana berfungsi hati. Jika jaundis tidak dirawat pada peringkat awal, maka ia boleh mengakibatkan komplikasi kesihatan yang serius.



Gejala utama penyakit kuning, kuning kulit, mata, kuku, lidah, dan kepala. Air kencing berwarna kuning gelap diperhatikan sebagai gejala yang amat penting. Ia adalah melalui ujian air kencing yang berlakunya jaundis disahkan. Malah kuning najis yang tercatat sebagai gejala jaundis. Sesetengah orang juga boleh notis itu kuning kulit. Demam cahaya sedang diperhatikan dalam beberapa kes jaundis. Satu hal yang memberi jaminan bahawa kelemahan dirasai sebagai gejala wajib jaundis. Hilang selera makan, sakit perut, sakit kepala, bengkak kaki, dan perubahan dalam nada otot jarang diperhatikan gejala jaundis. Beberapa gejala-gejala lain daripada yang disebut di sini juga boleh berlaku. Kehilangan berat badan diperhatikan dengan ketara sebagai tanda-tanda jaundis. Sila rujuk kepada doktor jika ada tanda mana-mana gejala-gejala ini disebabkan oleh penyakit kuning.



Jaundis adalah salah satu penyakit di seluruh dunia yang paling luas diperhatikan. Tujuh daripada setiap 10 orang mengalami penyakit kuning. Jaundis adalah dibezakan kepada 2 jenis, Jaundis yang baru lahir dan Jaundis patologis. Dengan penyakit kuning yang baru lahir, bayi kecil yang baru lahir mengalami penyakit kuning. Jaundis patologis berlaku disebabkan oleh hepatitis, sirosis, sindrom genetik, penyakit hati, penyakit hati, ubat, jangkitan, dan ketidakserasian darah. Jaundis yang paling sering diperhatikan adalah jaundis patologis. Jika penyakit kuning yang disimpan tidak dirawat, maka ia membawa kepada komplikasi kesihatan yang berbahaya.



Fungsi hati yang tidak normal sedang diperhatikan untuk menjadi penyebab jaundis. Hati tidak berfungsi dengan betul disebabkan oleh keradangan. Dengan cara ini keupayaan hati untuk konjugat dan merembeskan bilirubin yang terbantut yang membawa kepada penyakit kuning. Lain-lain penyakit hati juga mengganggu fungsi normal hati yang membawa kepada penyakit kuning. Kadang-kadang kecacatan semula jadi berlaku di dalam hati yang menghalang bilirubin daripada itu dipecat daripada darah. Hasilnya kepekatan bilirubin dari darah meningkat yang membawa kepada penyakit kuning. Malaria dan anemia hemolitik punca jaundis dalam beberapa kes. Talasemia juga diperhatikan untuk menyebabkan penyakit kuning kerana ia mengganggu fungsi hati.



Sesetengah kanser juga dikaitkan dengan kejadian penyakit kuning. Ia telah dibuktikan bahawa demam kuning boleh menjadi tanda amaran kanser. Kecacatan kongenital juga bertanggungjawab untuk berlakunya jaundis dalam beberapa kes. Apa sahaja yang boleh menjadi punca jaundis, tetapi kesan yang meninggalkan ke atas kesihatan manusia adalah sangat buruk. Jangan mengabaikan penyakit kuning kerana ia boleh mengakibatkan kepada pelbagai komplikasi kesihatan berbahaya. Terdapat pelbagai rawatan yang disediakan di pasaran untuk kencing manis, tetapi sila berunding dengan doktor sebelum memilih mana-mana satu ini. Anda perlu mengambil perhatian baik kesihatan anda jika anda sedang menderita dengan penyakit kuning. Jumlah rehat yang mencukupi mesti diambil untuk mengatasi penyakit kuning sepenuhnya jika tidak, ia mungkin kembali dan kali ini ia akan menjadi lebih berbahaya. Artikel ini menerangkan secara umum mengenai penyakit kuning, untuk maklumat lanjut rujuk doktor keluarga anda.

A DAY BEFORE DELIVER


Hari rabu aku kuatkan semangat pergi kerja cam biasa. Pergi kerja pun siap berbekalkan makan untuk sarapan ngan makan tengahari. Sebab aku memang dah tak kuat nak jenjalan sangat. Kenapa aku gi kerja sedangkan dah cuti lama? Sebabnya dah bosan menanti tanda2 nak bersalin x muncul tiba. Tapi, jeng2x balik jer kerja aku ke toilet nak buang air kecil. Tentiba tengok2 spender ada warna coklat2. Bila cuci tanda2 coklat banyak lagi. Warnanya coklat dan seperti lendir yang pekat dan panjang bila ditarik. Tapi masa tanda coklat tu keluar perut aku tak sakit. Jadi, pas hubby gi kerja jam 7pm aku mandi, bagi makan izzul dan tidurkan dia. Pastu rasa macam nak wat kek cokelat jer. Bila pikir esok hari khamis izzul x ada bekal nak dibawa ke sekolah. Ok, siap buat kek jam 11.00 malam. tak sabar nak tunggu esok siang,  malam tu gak aku makan kek panas2. Siap sms ngan hubby cakap sedap kek cokelat. Esoknya jam 7am aku rasa sakit perut dan tanda cokelat muncul lagi. tapi aku kuatkan semangat hantar kek cokelat kat jiran2. Siapkan izzul ke sekolah. Call hubby cakap ngan dia jangan balik lambat. Dan sebelum gi klinik desa nak ceq jalan aku singgah umah kawan hubby hantar kek cokelat. Masa kami gi klinik desa, nurse alimah ceq jalan dah bukak 2cm dan tanda cokelat makin banyak. Dia suh kami ke HSI. Bila sampai ke bilik saringan, segan giler rasa bila dokter lelaki panggil aku nak ceq, dalam hati macam nak menjerit jer...Aku nak dokter perempuan!!!! Tapi mulut macam terkunci jer. Asal ler time aku jer dokter lelaki, melayu plak tu..segan giler nak terkangkang bagi dia ceq jalan dah bukak berapa cm. Mula2 dia kata kalau 2cm aku kena balik. Dalam otak ni dah siap pikir, kal;au dia suh balik aku nak ke HSA. Skali dia ceq lagi dah bukak 3cm. Ok, nurse suh hubby daftar aku masuk wad 4a dalam jam 11.45am.

Tak selera makan makanan hospital, suh hubby tapau kat kantin HSI.

Dalam wad tu aku exercise jalan sana sini. Kata orang cepat skit nak bersalin. Tolong kawan yang aku baru kenal dalam wad tu. Sebabnya dia nak kena operation, bayi songsang kepala keatas kaki kat bawah. Dalam kul 3pm dokter round nak ceq ibu2 mengandung. Ok, dalam kul 5.30pm aku kena panggil ke bilik dokter nak ceq jalan dah bukak berapa cm. Ceq2 skali dah 4cm, nurse booking katil kat wad bersalin. Ingat booking lambat dapat katil. Baru nak nyembang ngan hubby, skali dah kena masuk wad bersalin sebab dah ada bilik kosong. On the way nak ke labour room ada sorang nurse india pesan kat aku, "kak, air selusuh tu jangan ditutup botolnya". Aku pun bukak ler, belum pun keluar wad 4a air ketuban dah pecah. Aku pun apa lagi, "nurse air ketuban saya dah pecah" dah nurse tu tolak wheel chair macam formula 1. Laju tu.......Sampai kawan dia tegur "hoi! x bagi salam terus masuk" , "sory emergency, air ketuban patient dah pecah".....banyak giler keluar. Dah baring atas katil pun belambak yang keluar. Kenapa nurse tolak wheel chair aku kemain laju? Sebab ada sesetengah ibu yg nak bersalin bila air ketuban pecah terus baby nak kuar. Aku request nak dokter perempuan, ok dapat..ingatkan dokter perempuan lembut..skali amik ko ganas. 3 orang kerjakan aku. Sorang jolok kat bawah nak keringkan air ketuban, sorang cocok jarum kat tangan kiri dan sorang cocok jarum kat tangan kanan. Rasa cam anak patung plak. Hoi! sakit, ingat yang kena operate jer kena cucuk2 jarum, normal pun sama. Dah settle derang siapkan aku, aku mintak nurse pangiilkan hubby sebab dah boleh masuk bilik bersalin untuk temankan & beri semangat untuk aku. Lama gak duk dalam bilik bersalin, tapi aku tak rasa sebab dah sakit, makin lama makin kuat sakit. Tak sedar dalam jam 11mlm aku dah terasa nak teran. Yang si nurse asyik cakap bacaan jantung baby tak bagus. Hubby pun dah nak naik marah ngan nurse tu. Aku tengah sakit, nak meneran dia plak cakap x bagus, x bagus. Skali ada  dokter perempuan masuk tengok aku tengah nak meneran, skali dia ceq dah bukak 8cm. "Ok, kalau norizan nak teran pelan2 yer, sebab baru 8cm. Entah macam mana sekejap jer dalam 12 lebih dah bukak 10cm. Dah fully tu, apa lagi bila ada rasa teran, aku teran. Masalahnya rasa nak meneran tu automatik, sakit jer automatik teran. Kemudian bila x boleh dan x cukup nafas untuk aku meneran ramai giler yang datang bagi sokongan, dokter lelaki, perempuan, nurse.. Almaklumlah baru baik selsema ngan aku ni pengidap tegar resdung. Hubby banyak beri peransang dan sokongan masa dalam labour room. Aku tengok dia pun cemas sebab 1st time tengok aku bersalin secara normal dan aku sangat2 tak sangka hubby kuat semangat, aku ingat banyak keluar darah, tapi yang banyak air, sampai nak bersalin banyak lagi air ketuban yang keluar. Tengah2 meneran kaki krem plak, terpaksa pacak besi kanan ngan kiri untuk menahan kaki aku. Ok, time tu aku dah meneran ngan sekuat hati, masalah bila tak cukup nafas, ada ke dokter tu kata ha! teran, geram lagi. Bila aku stop meneran kepala baby masuk balik. Last2 dokter ngan hubby bagi semangat dan aku teringat kata2 izzul "ibu kena kuatkan semangat nak keluarkan baby. Automatik semangat dan kekautan datang. Aku teran, dokter gunting, apalagi aku jerit sampai serak tekak. Tapi alhamdulilah x banyak yang kena jahit hanya 5 jahitan. Aku sungguh tak sangaka yang aku boleh bersalin normal dan allah permudahkan proses kelahiraqn baby ke-2 kami. Bersyukur sesangat kehadrat ilahi kami dikurniakan bayi perempuan. Masa dokter letak baby kat atas perut aku, ingatkan boy, sebab tengok perut aku cam bonjol jer. Scan memang dokter kata perempuan, tapi almaklumlah aku kurang confident. Si izzul plak kata dia nak boy x mo girl. Tapi hubby confident baby girl. Bangga ler tu tekaan dia betul. Dokter jahit x bius, sakit tapi tahan jer. Kat dalam jer dia bius. Aku masuk wad pas bersalin dalan jam 3.30 pagi, seksanya nak gerak, si nurse plak suh aku gi toilet tukar pad. Lemahnya badan, sempat makan roti ngan minum air soya jer yang hubby beli petang tu. Pastu mana boleh tidur lena, dah tu jam 5.30pagi nurse bagi tau jam 6.30 pergi ceq jahitan kalau nak balik tengahari. Memandangkan nak cepat2 balik aku gagahi juga ke toilet walaupun lemah longlai. 1/2 jam aku dalam toilet. Tukiar pad jer, x larat nak mandi. Jam 7pagi baru aku gi ceq jahitan. Alhamdulilah ok, boleh balik tengahari sebab anak pun dah berak, aku dah kencing. Seronok dapat balik umah.

Nur Insyirah Hilda Binti Hazri
3.24kg / 51cm
4/11/2011 @ 1.28am

Wednesday, November 2, 2011

BETTER A BOY THAN A GIRL.....


Lama amat tak berblog, malas, malas, malas dan sangat malas. Fikiran hanya tertumpu untuk mengeluarkan baby dari perut ni. Dengan ketidakberdaya untuk pergi kerja. Namun perasaan "penantian suatu penyeksaan" memang 100% bebetul. Hari2 aku berbual ngan baby dalam perut suruh dia keluar cepat. Masalahnya sakit nak bersalin datang main2. Kejap sakit pastu ilang. Ahad lepas sakit kemain cam nak period. Hampir 1/2 jam tu, cuma tak ada tanda2 macam lendir bercampur darah ataupun air ketuban pecah. Macam anak yang 1st air ketuban aku pecah masa nak buang air kecil dalam toilet HSA. Harap2 kali ni semuanya selamat, aku & baby. Sakit kat bawah ni tak usah nak kira, memang kerap. Tapi macam manalah yer, orang kata bagi perempuan2 yang mengandung anak luar nikah, perempuan yang dot2 tu senang benar nak bersalin. Wallahualam misawal.........dalam perhitungan mengikut scan baby lagi 8 hari. Dah sah memang tunggu hari. Tapi dokter kata jalan kat bawah dah nipis boleh deliver bila2 masa jer, hampeh!, bidan kata perut dah jatuh, bila2 masa jer, hampeh!....Semalam kaki sebelah kanan dari peha sampai jari kaki sakit kemain. Dah suh hubby urut ilang ler sakitnya kejap. Hubby gi kerja sakit datang balik. Macam nak jerit sambil nangis. Nasib baik ada minyak urut yg power. Ilang ler rasa sakit tu. Tengah2 sakit leh plak pikir balik pasal resault scan baby nak tau jantina boy ke girl. Dokter kata memang nampak girl. Tapi firasat aku boy. Tengok pada perut pun muncung jer. Bila2 pikir2 balik aku rasa nak boy, tak membazir ler baju abang dia yg kecik2 dulu. Boleh adik dia pakai balik, abang dia pun nak boy. Cuma, ayah dia jer nak girl dan mengconfirmkan aku ngandungkan baby girl. Tapi aku nak boy......tapi.......apa2 lah....asal baby selamat, sihat, normal.......apa2 pun ok.

Friday, October 14, 2011

HSI @ Hospital Sultan Ismail

Nak tau apa jadi semalam? Bangun memang awal sebab nak siapkan izzul haziq ke sekolah. Semalam hari terakhir dia amik exam. Cuma exam sempoa jer pastu belajar cam biasa. 2 hari sebelum tu aku dah mintak pengasuh dia tolong jagakan dia sekejap sebab khamis @ 13/10/11 aku kena gi HSI nak check up baby ngan hubby. Bila izzul dah gi sekolah aku gi la umah pengasuh dia nak hantar beg baju dia, bagi salam punya banyak kali. Hubby pesan kalau 3 kali bagi salam dia x jawab balik jer. Ok, aku balik tapi biasanya si lin ni suh aku tinggalkan jer bag baju izzul kat dlm pagar. Sebelum tu, pagar umah lin tak berkunci ea. Jadi aku masuk dan ketuk pintu sambil bagi salam. Dah tu, on the way nak gi sarap aku call, kat tempat sarap aku call. Banyak kali tau lebih 10 kot. Tak berjawab, sakkit gak hati ni, last2 aku call sekolah izzul tanya jam berapa exam habis. Cikgu dia kata dalam kul 10 pagi. Oh! x sempat sebab 10pagi tu temujanji aku ngan dokter pakat HSI. Jadinya aku & hubby kena cari alternatif lain, sib baik ada isteri kawan hubby si liza. Aku call liza mintak tolong jagakan izzul sekejap sebab kul 11:30pg dia balik sekolah. Alhamdulilah, nasib baik boleh. Sampai kat HSI jer aku turun dulu tuk amik nombor. Takut2 lambat....memang pun ramai gila orang. Aku jengah bahagian pregnancy kat bahagian pakar ramai oi! Amik nombor, daftar bayar RM5. Pastu gi kat bahagian pakar. Gi ceq berat badan, ha! berat aku dah 78.4kg. 1 minngu naik 0.5kg. Mak oi! rasanya nak bersalin jejak 80kg. Ceq tekanan darah, ok no problem. Pastu amik nombor tuk jumpa dokter pakar. no. masa tu 9017 dan nombor aku 9258. Lama giler aku nak nunggu. Tengok nombor lambat lagi aku ngan hubby gi cari majalah ke surat khabar ke nak mengisi masa yang giler banyak terluang tu. nak chat kat FB pun tak boleh line DIGI x der. Cari punya cari kedai jual surat khabar 1 kedai jer jual. Tu pun tinggal surat khabar tamil ngan NST. Beli makanan je la. Nasib baik ada tv leh tengok kartun. Chit chat ngan hubby, tengok gelagat orang & budak2 yang ikut mak derang gi check up. Terhibur gak. Sedar tak sedar alih2 dari no 9025 terus melompat ke 9250. Wah! mana pergi no yang lain2 ea? Punggung aku pun dah panas.....tentiba ada satu nombor ni x berpenghuni. Dah dipanggil berkali2 tapi owner dia x datang2. Aku duk bisik ngan hubby. " Kalau ayang x mo ar gi bilik tu, dokter dia lelaki ar. Last2 no aku plak kena panggil. Masak, dokter lelaki.....hadui! Masuk2 dalam bilik tu ada sorang nurse, dokter lelaki tua tu ngan sorang dokter cina muda. Aku rasa pelatih yang dokter muda tu. Macam biasa dokter tanya soalan yang sama. Kenapa dulu kena operate. Anak 1st umur berapa bla3x. Last2 dia suh aku baring atas katil nak scan perut. kali ni dokter pelatih yang scan. Ganas giler, bley plak dia tekan2 perut aku...ingat nak sound, nasib baik x sakit. Nurse pompuan tu siap sound "ha, abang boleh tengok ea". Sebelum masuk aku dah cakap awal2 ngan hubby suh amik video masa derang nak scan. Ok, tu semua nak jadikan kenangan kami. Terang giler, siap nampak tulang rangka badan tu. Dokter pelatijh tu ukur panjang kaki, kepala, ceq uri. Ok semua ok...berat dia anggarkan 2kg lebih. Opps...dokter pakar tu bising asal dah 36weeks berat 2kg lebih jer. You salah tengok tu!  Dokter pakar plak scan. Ha! 3.0kg, kesian dokter pelatih tu kena marah....Changes untuk aku bersalin normal 90%, kalau lambat bersalim cam biasa masuk ubat. Kata dia kalau dah ada tanda2 nak bersalin terus masuk hospital. Pasni aku dah x yah gi klinik masai @ hospital . Gi klinik desa jer. Ok, tiap2 minggu ea....sampai ler nak bersalin. Lupa plak nak tanya jantina...x per ar....suprise jer...Tapi firasat aku boy. Sukalah izzul dapat adik boy. Dah jadi 3 mat sepet..ha3x.....

Wednesday, October 12, 2011

~~KFC LAGI~~

Sengih jer dapat makan KFC, gigi bila nak tumbuh?

Yang sebetulnya nak mainan jer tu.


Kan dah kata, dia tak sabar nak suh bukak plastik maninan kat situ gak.


 Mana tak badan naik, kfc sesaja. Abis dah tak tau menu apa nak lunch. Makan nasi dah bosan, mee pun sama, sup? tak lalu ler. Lagipun nak ke complex pusat bandar nak beli barang office sebelum cuti panjang. Ingat aku yang belanja hubby ngan izzul skali. Hubby plak yang nak belanja. Kita orang ni kadang berebut nak membayar, he3x..ada plak ea? Paham2 jer lah takkan nak suh hubby semua yang bayar kalau kita bekerja. Isteri yang bertimbang rasa. Ni nak tambah ahli keluarga, aku siap pesan ngan izzul

Ibu: pasni kita kena kurangkan makan fast food ea, tak bagus tau
Izzul: kalau mainan ibu?
Ibu: Pun sama dah tak boleh beli. 
Izzul: mainan pangkah ea ibu? Buku boleh ea?
Ibu: Buku boleh beli, tapi jangan asyik beli tapi tak gunakan.

Jap jer tu promise dia, kang kalau aku tak nampak, konfem dia pujuk ayah dia suh belikan. Siap buat muka cam kucing cerita shrek.
 Ala-la comelnya....siapa tak luruh hati oi!

36Weeks

Esok dah ke HSI untuk check-up sama ada boleh bersalin normal @ operation. Tapi aku memang tak ada masalah untuk bersalin normal kata dokter mahzan @ poliklinik hijrah & Dokter klinik Masai. Baby memang dah berada pada tempat yang sepatutnya. Moga2 allah beri kemudahan untuk aku bersalin nanti.
 32 Weeks

36 Weeks
Masih sama @ ada perbezaan? Mestilah berbeza, perut makin besar dan pastinya berat badan memang bertambah. Last week 77.9kg esok gi HSI mesti dah sampai 78kg lebih.

Tuesday, October 11, 2011

MENGHITUNG HARI

Disebabkan tiada pengalaman dalam merasai proses melahirkan anak. Aku jadi teruja nak tahu. Jadinya sibuk menanya pada yang berpengalaman. Mana taknya, ramai yang dah menegur perut dah turun. Mak bidan pun kata mungkin dalam minggu ni sebab dia rasa perut aku ngan kedudukan baby. Mintak2 bersalin normal dan aku harap sangat baby taklah menjejak macam abang dia sampai 3.6kg. Ngeri, baby besar sangat susah nak keluarkan. Kali ni rasa macam semuanya cepat sangat. Masa pegnant 5 bulan aku dah kena inject kancing gigi. Selera makan pun membuak2. Bayangkan 2 minggu berat badan naik 2.5kg. Tapi kalau ikutkan kenaikkan berat badan sebelum mengandung hingga sekarang ni baru 9.4kg. kalau pregnant yang dulu 16kg. Makin nak tunggu hari makin naik, makin tak cukup tidur makin naik berat badan. Kalau yang dulu lambat 6 hari dari tarikh due date. kali ni macam cepat pulak. Aku dapat merasakan sedikit2 rasa sakit nak bersalin, maksud aku tanda2 awal. Rasa teruja lah pulak, hubby orang yang paling risau dan takut, kedua izzul siap pesan "ibu nak keluarkan baby kena kuat semangat tau" he3x....sayang anak ibu. Dah nak jadi abang ea? Dan sekarang aku selalu bertengkar dengan si bujang sorang ni bila nak buat kerja rumah. Mana taknya semua dia nak buat dengan alasan "abang dah besarlah ibu". Orang nak vacume sibuk dia pun nak, pas makan siap basuh pinggan, tapi melebih main air. Pastu puji diri sendiri "abang baguskan ibu". Jawab jer ya, kalau tak monyok pulak. Kalau tak kasi dia tolong buat kerja rumah mulalah cakap macam2. "abang tak nak tolong ibu pakai kasut lagi" ha? sebabnya aku dah tak larat nak bongkok2 nak pasang tali kasut, tu yang dia beriya2 nak tolong. Pastu ungkit plak, bila x disuruh rajin kemain, bila disuruh macam2 alasan, penat, asyik abang je yang tolong. Paling dia rajin, asingkan hanger ngan baju bila aku dah angkat. Dah pandai lipat baju, tapi dia punya ler. Hentam kromo jer, aku dah retired dari mencuci baju, memang kena beli mesin basuh auto ler pasni. Biar ada 2 mesin senang, 1 auto 1 manual. Laundry room pun belum siap reno. Tangga x siap buat store lagi. Aku cuti 2 bulan nanti boleh ler buat.



Sedikit info menanti proses kelahiran, lebih tepat tanda-tanda melahirkan baby.Tanda bersalin sebenar Vs Tanda bersalin tidak benar



Sekiranya anda merasa keliru yang mana satu tanda kelahiran benar atau tidak, anda bukannya berseorangan. Memang ramai yang tidak begitu pasti tentang tanda awal bersalin. Ramai yang mengadu mengalami tanda seperti mahu bersalin tetapi tidak tahu samada masa sudah benar-benar tiba atau cuma mengalami masalah sakit perut biasa sahaja.



Sekiranya merasa ragu, jumpa saja dengan doktor, tak perlu rasa malu sekiranya ia terbukti bukan masanya lagi. Yang penting, jangan tidak mengendahkan tanda-tanda tersebut.





Tanda-tanda hendak bersalin



Kontraksi Rahim



Kontraksi adalah tanda awal dan isyarat yang paling penting yang menunjukkan anda sudah sampai masa untuk bersalin. sekiranya kontraksi sudah ada, cuba perhatikan masa, tempoh dan berapa minit jarak diantaranya. Kontraksi yang sebenar berlaku secara teratur dan pada jarak yang konsisten. sekiranya ia berlaku setiap 5 min secara teratur dan semakin kerap, pergilah berjumpa dengan doktor untuk mendapat kepastian.





Kontraksi biasa atau Braxton Hicks contraction agak berbeza, ia kurang menyakitkan dan tidak teratur dan akan hilang dengan sendirinya tidak lama kemudiannya.





Sakit Belakang



Sakit belakang sering menjadi masalah utama wanita hamil, tetapi ia juga mungkin satu tanda kelahiran. Sakit ini akan semakin kerap dan kuat dan rasa lebih teruk pada bahagian bawah belakang.





Pecah ketuban



Dalam cerita drama atau filem,wanita selalunya sedar yang mereka bakal melahirkan apabila ketuban mereka pecah. Tapi ia bukan realiti sebenar.



Kebanyakkan wanita langsung tidak mengalami pecah ketuban sehinggalah disaat-saat akhir proses bersalin. Yang kerapnya, doktor yang akan memecahkan ketuban anda untuk mempercepatkan proses bersalin.

Pecah ketuban berlaku pada segelintir wanita hamil sahaja dan sekiranya anda mengesyaki yang ketuban sudah pecah, jumpalah dengan doktor dengan segera.





Bloody Show



Disaat awal anda bakal melahirkan, selalunya terdapat lendir pekat bercampur darah keluar dari faraj. Ini adalah pluk mukus yang menghadang sebarang kemasukkan asing kedalam cerviks. Ia juga menghalang sebarang kuman dari merebak kepada bayi. sekarang pluk ini sudah tiada dan bayi sudah boleh bergerak kebawah dengan perlahan-lahan.





Serviks terbuka



Sebaik sahaja kontraksi berlaku, pangkal rahim anda akan menjadi lebih lembut dan lebih nipis. Walaubagaimanapun, cuma doktor sahaja yang boleh mengetahui perubahan ini semsa pemeriksaan faraj.

Friday, October 7, 2011

TIPS MENGEMPISKAN PERUT YANG BOROI


1. Bangun pagi-pagi


2. Berdiri tegak....tundukkan kepala, tatapan mata ke perut


3. Bongkok kan badan


4. Buka baju
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5. Lalu tampar perut byk kali, sambil mengucapkan :
-
-
-
-
-
-
-
"Bikin Malu.. Bikin Malu..Bikin Malu...!! wachaaaa haha ! E'e
 
copy paste dari "Wujud"

RAHSIA SURAH AL - KAUTHSAR


Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & ...diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.


Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.


Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-


1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa,mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.


2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga.


3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak,sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.


4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x,mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.


5)Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.


6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.


7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x,Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.See More


By: Ceciter Ilmu.

PENANTIAN 9 TAHUN

Syukur kehadrat ilahi, penantian june & suami selama 9 tahun akhirnya diberikan hikmah dan kebahgiaan. June sahabat bagi izie kawan aku. Aku kenal june dari izie. June & suami bagi aku, contoh pasangan yang tabah & sabar dalam menghadapi ujian dari allah. Disebabkan penantian yang lama allah permudahkan proses kelahiran anak sulung june, YUSMIRA UMAIRA 2.9kg. 2 jam jun bertarung nyawa untuk melahirkan puteri sulong mereka. Due june sepatutnya 23/10/2011 tapi, 1/10/2011 june kata sakit nak bersalin bukan 5 minit berulang. Tapi terus sakit nak meneran. comelnya.....
dia

June dan permatahatinya

p/s x sabar nak tunggu baby ku pulak. Semoga allah permudahkan proses kelahiran anakku...amin...............

Thursday, October 6, 2011

Ber"couple" itu HARAM



Dicatat oleh Imam Al-Ghazali


Jangan engkau kahwini wanita yang enam iaitu wanita... yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang Syadaqah.”






1) Wanita Ananah :


Banyak mengeluh & mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.










2) Wanita Mananah :


Suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering menyatakan, “Aku membuat itu keranamu.”






3) Wanita Hananah :


Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.






4) Wanita Hadaqah :


Melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.






5) Wanita Baraqah :


Ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkan bahagiannya.






6) Wanita Syadaqah :


Banyak cakap tidak menentu lagi bising.See More


By: Ber"couple" itu Haram.

.

Wednesday, October 5, 2011

CERITA SEMALAM PUNYA.


Semalam aku x kerja, pagi2 dah sakit perut, sakit blakang tak larat nak bangun rasanya. Tapi aku terpaksa gagahi juga sebab tak der orang nak uruskan si izzul. makin nak bersalin ni makin manja kemain si bujang sorang ni. Bukan dia paham kalau ibu dia sakit ke, x larat ke. Sekejap jer tahap kesedaran dia diatas ketidakselesaan ibu dia selama pregnant ni. Time mood dia ok "ibu penat ea? oklah abang dah besar mnadi sendiri la. "nanti baby nak keluar ibu kena kuat semangat tau", Kalau baby dah keluar nanti abang nak jaga baby, nak tukar pampers baby, nak buat susu baby". Dlm hati aku" ye la tu...tengokkan jer nanti. Special request dari M.Izzul Haziq, "ibu abang nak baby boy tau sama macam abang, boleh ajak main ultramen sama2. Apa2 pun anakku, kita tunggu jer pas ibu bersalin ea. Hubby balik kerja jam 3pm sebab nak melawat arwah ibu kawan dia yang kembali kerahmatullah malam isnin di Air Tawar 2, kota tinggi. Dalam kul 6pm hubby ngan the geng JBFM bertolak ke air tawar 2. Arwah dah lama sakit, dalam masa setahun kawan hubby kehilangan kedua orang tuanya. Apa pun allah lebih sayangkan dia. Semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. 
~~ Al-fatihah~~

Monday, October 3, 2011

KLUANG AKHIRNYA



Lama x dengar berita pasal abang ngan kak ipar ni. Derang pas kawin bulan april ari tu terus pindah kluang. Banyak perubahan yang ikin dah buat kat long, alhamdulilah...akhirnya long dah berubah. Suka mak, sayang dia kat ikin...walaupun ikin muda dari aku. Tapi aku bahasakan diri dia mak long. Sebab nak suh si izzul panggil maklong...Mak long ikin memang suka ngan budak2, sejak dia datang umah mak aku, bertunang ngan la ni dah jadi isteri abang aku. Dan tak lama lagi dia dapat baby bulan 5 tahun depan. Sukanya dia, ikin kata seminggu sekali long kena masak. Ikin x leh nak siang ikan, x tahan bau. So, bila mak dah tau menantu dia pegnant. Mak bekalkan pelam, jeruk yang kak siah buat. Seronok izzul jumpa mak long & pak long dia. Pernah 1 hari tu dia terperasan nampak mak long ikin. "ibu2 mak long ikin la"...bukanlah tu orang lain. Mak long ikin ni badannya gemuk, berisi. Tapi betullah orang kata, jangan pandang rupa @ keadaan fizikal kita. Yang indah tak semestinya menarik dan yang buruk tak semestinya membosankan. Entahlah aku bukan pandai berfalsafah @ buat ayat syok dibaca. Jangan yang salah tafsir sudaaaaa.... Sebabnya aku bukan pengemar novel. Ayat yang aku sorang paham sudah........Sampai sana kami terus makan tengahari. Ingat nak mandi kolam tapi, hubby penat drive. Jauh tu......rindu mak ngan long...nangis dia peluk long. Insyalah next time kami datang lagi ke kluang......dan bermandi manda....

p/s; kawan hubby kena gi seminar anjuran JBFM ke BALI, Indonesia 3 hari bila lah hubby nak pergi ea? tahun depan ke Phuket, Thailand

2 IN 1

Apa yang 2 dalam 1? Sabtu lepas jiran depan rumah arwah mertua ada buat majlis kenduri kawin anak perempuan dia yang no.3. Dengar2 cerita anak imam ni cikgu sekolah menengah. Sekolah mana ntah....imam ni jarang bergaul ngan jiran2 dia.  Sebab dulunya derang ni warga arqam. Sabtu tu, aku gi ofis jap bayar gaji pekerja. pastu terus gi rumah jiran arwah mertua. Masa dah sampai tu hubby cakap "ha! nak parking kete depan umah pun susah" aku pun jawab "biasalah ada kerja kawin'. Masa tu aku terperasan kakak nurse yang aku selalu gi checkup pregnant kat klinik desa cahya baru ada kat situ. Tertanya gak, apa yang dia buat kat situ. Aku suh hubby berhentikan kereta kat simpang, aku ngan izzul turun. Aku sapa nurse tadi.

Aku:  Kenapa kak?

Nurse: Ni ha, jiran ko meninggal.

Aku: Sapa?

Nurse: Suami dia...sakit jantung & angin akhmar.

Aku: dlm hati(cik lin x der suami) siapa ea? ooooo..... suami kak ina...innalilahirajiun....terkejut aku memang x sangka....

Nurse: Tadi derang call suh sahkan sama ada suami dia ada lagi ke tak...dah meninggal, memang kaki dah biru tapi dari wajah dia sampai dada masih panas lagi. x per lah akak nak balik dulu. Akak suh derang call dokter untuk sahkan lagi.

Aku: Ok, kak....tu rumah saya yer yg warna hijau. (apasal aku tunjuk umah? aku nak berpantang kat situ ler nanti, senang nurse ni nak datang.)

Dengan pantas aku call abang ipar suh dia balik awal. Semua yang datang ke rumah pengantin terkejut ada kematian disebelah umah. Semua ingat cik lin. Sebab dah nak 2 minggu cik lin masuk HSI. Yang buat kenduri kawin ayahnya imam surau kat situ2 gak. Tapi yang heran still bukak lagu2....cumanya x over ler cam jiran aku buat marhaban tapi karaoke sampai subuh baru berhenti. Maklumlah biadap + kureng asam. Tak ingat ada penghuni lain kat situ selain dari depa 3 keluarga.

Semoga kak ina dan keluarga tabah dalam menghadapi dugaan yang allah beri. Kesian kak ina, dah lah sakit buah pinggang. Masa arwah suami dia hembuskan nafas terakhir pun dia tengah gi cuci darah kat masai. Tak sempat nak cuci darah baru masukkan tiub. Dia dapat call dari keluaga dia yang suami dia dah tak ada.  Anak kecik2 lagi, berilah mereka kekuatan ya allah!.....kau permudahkanlah perjalanannya. Tapi kalau allah nak cabut nyawa x tanya pun tanggungan kita. setiap masa kena bersedia menghadapi kematian.

Al-Fatihah.......

OUR ACTIVITY ON FRIDAY NIGHT

Jumaat malam tanpa dirancang awal. kami 2 keluarga iaitu noreen's & company serta Lin's & company bejimba2 di complex pusat bandar pasir gudang. Last minit baru tercetus idea. Lepas magrib dalam 8.30mlm baru kami sekeluarga ke pusat bowling pasir gudang. Family lin sampai dulu jadi derang ingat kami lambat sampai so, derang gi karaoke 1 lagu RM1.

Kebiasaan, ultramen x bleh bla.....

Muka mengantok tapi layankan gak ayah nak berbowling

Ibu dahaga manjang pose malu2 miau

Famili lin dengan baju merah menyala, x lupa sponsor kami mlm tu jajan twisties kena mau.......oleh hubby

Anak2 sibuk menyusun bola. "jaga2 kang jatuh kena kaki penyek"

Lagak ngeri oleh hubby sebab kelamaan simpan skil balingan bowling powernya selama 6 tahun. Sampai bersarang.


 Sengeh sebab dapat jatuhkan 10 pin......terer ar. Yang tu tangan mak buyong ea.

Tak lupa pose tos.....kepada tim lawan yang memang handal....

Memikirkan skil mana yang nak diguna pakai......





mak buyong x main bowling, jadi camerawomen jer. Jadi, wajib bergambar ngan lin satu2n ya pemain wanita malam tu.


Tos......sebab hubby dia memang terer main bowling....

Alfi Syakirin & Izzul Haziq

Kes sejuk.....




Pas penat main bowling kami jalan2 cari makan .....ni yang alfi cakap. memang perut melapor manjang. Nak cari tempat yang strategik dan dekat ngan umah. Boleh ler lepak2 kat sini. Aku makan nasi goreng cendawan, hubby nasi goreng paprik, lin & family makan nasi putih ngan soup tulang. dan sate untuk kami semua.








Ada gak yang numpang enterprem...anak tokey yang angkat tangan tu.

Thanks for Being My Friends