Wednesday, February 16, 2011

KEK KARAMEL

-->
Kek Karamel  ( saiz loyang 7inci @ 8inci)
(A) Karamel
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang) 
– t masuk dlm oven je kang plan2 jd le karamel

(B) - Bhagian Atas (Puding)
1 tin susu cair ( ape2 brand xkisah )
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur + 2bj telur saiz a

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air 
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk @ 3 sudu besar minyak masak 

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1st lemon jus/ limau nipis ( t xletak langsung )

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C) 
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...
Credit:Google internet

Thanks for Being My Friends