Thursday, September 29, 2011

ANOTHER BOY



Semalam gi klinik untuk minum air gula buat kali ke-2. Kenapa kena minum yang 1st? Sebab pernah keguguran dan dokter suspect takut ada kencing manis. Tak der keturunan yang kena kencing manis pun. Suh minum kita minum......ok resault nya neg/-. Kali kedua pulak sebab baru 2weeks berat badan naik 2.5kg. Kali ni disebabkan kuat makan, pastu kena puasa, jadinya perut kosong dari 10mlm sampai 10.30am. Masa minum air gula tu rasa nak termuntah. Kemudian kena tunggu 2 jam baru kena amik darah. Dah settle cepat2 makan sebab perut lapar giler. Dah sampai umah tekak lain macam. Tu yang termuntah, apa yang baru jap tadi makan semua terkeluar. Badan pun dah jadi lemah. Hubby plak demam, tonsel dia datang balik. Anak balik sekolah lepak, pun demam jangkit hubby. Try call McD, tapi x leh deliver sampai tmn. scientex. Sebabnya pasir gudang x der yg deliver drive thru jer. Hampeh! masak maggie jer.  Melampau ea.....Masa awal pegnant banyak jugak makan buah. La ni....sampai x tau nak makan buah apa. Cam hubby cakap pagi tadi, semua buah dah makan, he3x.......hari ni bekal jambu batu ngan serbuk asam. Kuat makan tapi cerewet pasal makan. nak dijadikan cerita, masa tengah tunggu turn adalah sorang kakak ni. tengok cam dah berumur.

Kakak: Dah scan? baby apa?

Aku: Dah, dokter kata girl sebab x nampak. Tapi saya rasa lelaki. Akak?

Kakak: Akak rasa girl lagi.....

Aku: ?

Kakak: Dah 2 girl kat umah tu, harap2 kali ni boy.

Aku: Kadang x percaya keputusan scan kan? x selalu betul.

Kakak: kadang2x kita x boleh pikir masa sekarang, pikir masa akan datang. Kenapa allah bagi kita semua perempuan @ semua lelaki. Ada hikmahnya tu, bersyukur atas pemberian tuhan. Kadang apa yang kita hajati termakbul. Tapi allah selitkan dengan macam2 dugaan. Contohnya: anak 1st girl, 2nd boy.....atau 1st sampai 3rd boy...kita mohon nak dapatkan boy. Akhirnya dapat gak. Tapi allah duga kita dengan kesabaran. Anak yang boy tu banyak penyakit...

Aku: betul2x, macam sepupu saya anak dia 1st sampai 4th semua boy. Anak yang 5th girl. Tapi berpenyakit anemia sampai dah kena tambah darah. Macam2 dugaan. Betul apa akak kata. Terima jer hakikat jantina anak yang bakal lahir. Semuanya dah ditentukan oleh allah.


Wah! banyak pengajaran yang aku dapat hari tu. Setiap anak punya rezeki yang allah telah tetapkan setiap kelahirannya. Redha dan terima dengan hati terbuka.


Thanks for Being My Friends