Wednesday, July 22, 2009

MY NEW LIVING ROOM CUM DINING ROOM


































































































Tajuk macam grand sangat, tapi hakikatnya cuma pusing2 tu jugak bendanya. Kita memang suka galihkan barang kat umah, risau benda tu asyik kat situ jer....kalau dia boleh cakap agaknya apalah yang akan dia kata kat kita. Tapi yang bestnyer living room kita dah tukar cat hijo...suka sangat...lagi2 kat meja console tu.....tetiba jer dapat idea nak buat cam tu...piring tu pun yang terbaru yang kita ada. sekuntum bunga rose. Dulu umah kita tak der meja makan tapi sekarang dah ada dengan harga RM200 + RM50 charge for transport ku telah miliki meja makan( second hand) jadilah...yang lawaknya...bila dah ada meja makan anak bujang ku pun " ibu cepatlah masak aziq nak makan nie, lapar" amboi2 macam jakun lah plak budak ni....

Tuesday, July 21, 2009

JIWA NAK RAYA















Tahun ne nak siap awal, tak mo jadi macam tahun lepas penat semua buat last minit. kalau boleh nak siapkan dapur sebelum puasa. boleh ye bang, saaaaayang abang. umph...pastu nak cat meja makan yang beli tu, nak cat umah. plasterkan dinding kat tempat letak keta. balang kuih tak yah beli guna tahun lepas2 jer.....kuih buat sendiri.....ganti puasa lagi 2 hari jer....tu penting tu.baju beli yang dah siap...kalau buat + upah lebih kurang jer.....langsir dah boleh jahit( jahit sendiri jer) tu lah susah pintu sliding door, langsir jer makan 9 meter.....belum 2 lapis lagi..tapi susun atur perabot dah siap.

Saturday, July 18, 2009

Syarat2 menerima award ini:
1. Pastikan jantina anda ialah perempuan
yes.. confirm
2. Copy badge sebagai award anda
confirm dah letak
3. Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan........
1.Terlalu bangga menjadi perempuan dan ibu kerana dapat merasa tempoh kehamilan 9 bulan 10 hari malah lebih lagi....dapat merasa pergerakan bayi dalam kandungan dan kemudian dengan kuasa allah s.w.t kita dapat melahirkan bayi melalui rongga yang kecil kemudian menjadi besar. Dengan itu kita dapat menambahkan penghuni alam ini dengan kuasa allah.
2. Jika anda seorang ibu, setelah melahirkan anda akan memberi susu kepada bayi anda. lelaki boleh ker?
3. Kalau keduniaan, pegi mana2 shopping centre banyak baju perempuan dari lelaki, begitu juga dengan fesyen.
4. Boleh bersolek, berdandan. yang tak bestnyer...skang ne ramai lelaki suka cukur kening, macho la konon.
5. Perempuan senang masuk syurga tapi yang tak bestnyer senang juga masuk neraka.
6. Tentunya syurga dibawah telapak kaki ibu.
7. Bangga dengan pepatah ne" seorang ibu boleh menjaga ramai anak, tapi belum tentu seorang anak boleh menjaga seorang ibu. kenapa?
4. Pass kan award ini kepada girl-friends anda
NE ADA PENAMBAHAN
Orang kata aku lahir dari perut mak.. (bukan org kata...memang betul)
Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak
Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. aku ingat pasanganku Selalu.. mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku Entah bila... aku nak talipon mak Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak
Renungkan: "Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak? mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya........
Tapi kalau mak sudah tiada.......... MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT.... Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya.... berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya..... berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya..... berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya....... berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya.... berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00Jumlah : RM17.00
Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu -
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMAJumlah Keseluruhan
Nilai Kasihku - PERCUMAAir mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.
"Jika kamu menyayangi ibumu, "forward"kanlah Email ini kepada sahabat- sahabat anda.
1 orang : Kamu tidak sayangkan ibumu
2-4 orang : Kamu sayang ibumu
5-9 orang : Bagus! Sayang jugak kamu kepada Ibumu
10/lebih : Syabas!Kamu akan disayangi Ibumu

Thursday, July 16, 2009

DECOUPAGE'S

Buat untuk kawan hadiah birthday suraya salleh, percubaan pertama tu pun ada yang koyak skit. tak per ye kak sue nanti kita buatkan lagi.

Wednesday, July 8, 2009

7/7/2009

Kerja giler ari nie....maksudnya sungguh kurang bernasib baik. mana taknya. baru start niaga kalau ada order kena buat penghantaran barang so semalam masa rehat gi belanja barang dapur dulu ngan hubby. pas tu makan th ari dan solat zohor. balik singgah jab kat p.pos masai. mak oi ramainya orang....amik borang jer...call p.pos pasir gudang tanya kalau kat kota masai leh buat penghantaran barang. dia kata boleh. dah sampai kota masai beratur naik panjang hujan renyai. bila sampai turn alamak tak boleh lah kak sini pos laju jer.....giler......giler....cuba tanya pos laju baper...dia kata 1 tu RM15++ dan satu lagi RM20++. memang kerj agiler. gi p.bandar. bila sampai turn kita nak amik tiket parking "out of sevice" lak malangnya nasib..........nasib baik kat p.bandar tak ramai orang mana taknya dah pukul 3 lebih. bila dah siap antar barang...leganya........ne lah nasib...orang baru nak meniaga.....

Monday, July 6, 2009

DECOUPAGE'S


Buat untuk kawan....deqna sempena birthdaynya yang ke:29 years old.

Wednesday, July 1, 2009

TOPIK NIAGA

Alhamdulilah ada gak kengkawan yang sudi nak berbelanja di kedai kita http://noreenshop.blogspot.com/ rezeki yang allah beri perlu disertakan dengan usaha walaupun sedikit. amin......

switch lampu

Dah lama gak yang ne kita beli tapi baru skang jer amik gambo. Dah nak tetanggal bear tu.
Beli kat katalog ngan adik ipar. dia ada 2 keping.
Dah lama siap tapi baru jer amik gambo. Tak berapa kemas warnanya. border tu free hand.....ada capok2 skit kat keliling bunga. Papan ne potong sendiri...nak beli mahal. jadi papan terpakai tu potong petak 4 segi pastu draw freehand buat bentuk oval. pakai grender.

Thanks for Being My Friends