Saturday, January 14, 2012

TAHUN BARU DENGAN SEMUA YANG BARU

Lama amat deh! he3x.....lama kan aku tak berblog apa lagi blogwalking. Bukan apa x menyempat, tahun 2012 aku telah memulakan sesuatu yang baru setelah 12 tahun aku berkhidmat di Syarikat Hoe Seng Hup Kee Engineering Sdn. Bhd. lama tu............Entah macam mana aku boleh pulak bertukar profesi. Biasanya untuk membuat sesuatu lkeputusan yang besar bagi aku memang payah. Kebiasaannya aku susah nak buat keputusan apalagi berpindah kerja. Nak buat macam mana, setelah di tambah, tolak, bahagi serta darab dapatlah jawapannya. Selamat tinggal kepada tempat kerja yang telah memberikan aku pengalaman selama 12 tahun dari kerani, menjadi HR Executive. Ha3x..atas nama jer x der eksekutif ler sangat. Rasa cam kerani jer. Ha! tempat kerja baru, sistem baru, undang2 baru, kawan baru, cara baru....semua baru ler. Dulu aku kerja kat tempat kecik2 jer.....Kira aku ni macam umpama seekor katak yang keluar dari bawah tempurung kelapa. Lebih kurang ler tu. Kerja tempat lama x ramai kawan. Tapi mereka memang best. Kami dah macam adik beradik....macam misae kata pas ni dah tak boleh ketawa BAPAK setan lagi dah. Rindu ko misae. Ala....kita boleh jumpa bila2 masa jer..bukan jauh sangat kan? Kat SDE position aku Technicin DCC (Documen control) under QA/QC. Aku tak faham satu benda pasal IRT, ITP, IRN dan macam2 lagi. Kat sini ler aku belajar kenal benda2 tu semua. Dah lah baru masuk hari jumaat lepas 6/1/12012. Jam 8.00pg aku datang untuk report duty, kemudian kena keluar pergi kliniki johor kat depan pusat bandar untuk buat medical check up, datang balik SDE hantar result, pastu kena buat check up untuk urine & alkohol, dah siap hantar balik HR, pastu gi plak buat scan pas (lebih kurang pas kerja) kat sini mereka tak pakai punch card. Tapi scan pas & fingger print. (jari telunjuk). Rasa canggih nar bagi aku yang dulu hanya pakai kong kad dan punch card. Bekerja di SDE banyak menggunakan sistem. Aku baru kenal time sheet yang kita sendiri kena buat tiap2 minggu, untuk masukkan data o/time, kerja, nak apply cuti tahun, kalau dapat mc. Gedebak gedebuk semua guna computer.  Alhamdulilah kat sini aku ler yang paling TUA misae....30. Yang lain2 bawah aku. Konon aku bahasakan diri ni kakak. Mak oi, memang aku dah tua.....Tapi BUKAN SEKADAR RUPA.....he3x...x der benda nak citer lagi ler. Ha! cuma khamis lepas kami ada pergi Hotel Selesa untuk Majlis TOWN HALL. Bersama MHB. Ye la kan SDE nak join MHB. Nak tanya apa nasib kami kat sini bila berpindah kat sana nanti. Kena jual beb......


Apa pun kerja2x.....(ha! misae aku hari2 jam 7pg dah keluar umah, hantar anak.

Thanks for Being My Friends