Thursday, April 28, 2011

3 MONTHS ALREADY

Hari ni genap 3 bulan usia kandunganku, aku dah rajin masak. Pagi buat sarapan, petang masak utk makan malam. Dan bila cuti rajin buat kuih tuk makan petang. Menu? kena tukar2 lah......tengok, hubby dah bising nanti dia yang gemuk.....nak beli sampai dah tak tau nak makan apa. Tapi kalau masak sendiri macam2 boleh dimasak. Apa perubahan bila dah masuk 3 mth? kerap buang air kecil diwaktu malam. Kadang tu sampai 4,5 kali. Ngantuknya, dah janji ngan misae nak kuatkan semangat. So, mesti kuat.  Lagi 6 bulan 10 hari, sekejap jer masa berlalu..........dua date 2nd baby ni sama ngan hari lahir anak yang sulong 10 nov 2006 dan 2nd baby 10 nov 2011. Harap2 semuanya ok, selamat, baby sihat sempurna....amin...........

Monday, April 25, 2011

SETAHUN 2 KALI

Apa yang setahun 2 kali? bulan 3'2011 majlis perkahwinan adik bongsu, bulan 4'2011 abang yang sulong pula. Tinggal yang ke dua bongsu yang masih bujang. Ada sesiapa nak sudi? ha3x..........



My big famili

13/04/2011 majlis perkahwinan adik bongsu

 Majlis akad nikah, dimasjid jamek pasir gudang.

Majlis sanding, di kg. sentosa cahya baru.

Semoga rumahtangga, kekal bahgia hingga ke anak cucu. Akhirnya abang sulongku kawin jua. Setelah adik2nya berkahwin. Itulah kata2nya dulu. Menyuruh kami adik2 kawin dulu barulah dia.

KISAH HARI SABTU

Atashinci ke?

semasa aku tengah kusyuk membaca surat khabar harian metro. izzul datang,

"ibu2, nak baca jugak........"

'izzul boleh tak jangan kacau ibu tengah tegok tv ni"

"si izzul tercengang, apalagi aku....(apa yang aku cakap ea?)"

Saturday, April 23, 2011

BESTNYA KALAU DAPAT.

Masing2 kalau dah berkahwin memang yang mengharapkan supaya cepat2 dapat anak. Tapi memang ramai kat luar sana nak kawin dulu baru nikah. Ada paham? ada pulak yang gugurkan kandungan sebab malu. Tu lain punya cerita. Dosa masing2 tanggung ar. Cam aku ni dah ada anak lelaki, mesti nak tambah ahli keluarga, takkan nak biarkan anak cakap sorang2 dengan kawan imiginasi dia. Kang giler kang. Tapi skang ni dah pegnant syukur alhamdulilah. Nak mintak baby girl? Dah ngandung tu bersyukur ler. Tapi kalau dapat baby girl ya allah tak tau nak kata apa. Sukanya.......suka tegok anak tom cruise & kate ni, comel sesangat.........


cute kan? dapat satu girl jadilah.....umur dah nak 30. ha3x

Friday, April 22, 2011

KENAPA TUKAR?



Salam semua, lamanya tak updated blog. Last2 tukar pulak nama. Bukan apa, saja nak kasi gempak dan rasa seronok hidup ni. Sama x cam atashinci? Realiti hidup aku sebenarnya suka sangat main cakap jer apa yang nak aku cakap. Tu selalu tersasul, tersalah ayat. Sapa yang baru kenal tu..konfirm @#$%@#%@#%#@. Cakap aku sewel. Ni lagi ler, tengah2 pegnant ni selalu cakap ayat malas giler nak susun rapi. Selalu jer si misae nohara gelakkan aku. Suh aku tukar nama atashinci. Ok2, aku dah tukar dah ko jangan susah hati lagi k. sekian wassalam.

p/s; kepada sesiapa yang duk nge chat kat box sebelah tu. Bukan aku tak baca k. tangan dah lama lemah dawai nak taip balas..he3x.

Thursday, April 14, 2011

AKU INGIN MENJADI IBU YANG SEMPURNA

Melihatkan gambar2 ini, sayu rasanya. Siapa kata di dunia ini tiada lagi insan yang bernama ibu yang tidak punya perasaan, yang hilang naluri keibuan. Ibu mana yang sanggup melihat anaknya derita, malah jika melihat anaknya sakit, walau hanya demam sahaja. Kalau boleh hendak dipindahkan sakit itu kepada dirinya.  Biar dia sahaja yang sakit jangan anaknya. Cuba perhatikan gambar2 ini.



Walaupun dia seorang ahli parlimen tetapi demi anak yang di sayangi dia sanggup membawanya kesidang parlimen daripada dijaga oleh orang lain.Wanita beginilah yang patut dijadikan sebagai seorang pemimpin dan seorang ibu....Gambar ini menceritakan segala-galanya.



Bukan seperti ini, ibu yang sanggup melemparkan anaknya dari tingkat 7 apartment kerana tertekan.
Ini adalah gambar pertama seorang wanita 53 tahun yang melemparkan anaknya hingga mati dari tingkat tujuh sebuah blok apartment di New York. Xiao Aiu Cai dikatakan melemparkan bayinya yang berusia antara dua atau tiga tahun dari jendela apartmentnya dan dia dikatakan membuat perkara itu dalam keadaan tertekan.


Saksi mengatakan dia mendengar suara orang menjerit seperti terkena histeria dan apabila mereka melihat seorang wanita cuba melemparkan anknya kebawah.


P/s: Manusia insan yang tidak sempurna, tapi aku masih punya akal fikiran yang sihat.  :)

Monday, April 11, 2011

BERAS PUN TIRUAN?

Bukan telur sahaja tiruan, nasi tiruan(plastik) pun dah lama wujud !!!




nasi pun plastik?
korang pernah dengar nasi plastik????

bukan nasi bungkus dlm plastik ataupun ada serpihan plastik getah dlm periuk nasi, yg nih betul2 punyer ciptaan baru dari China... beras plastik. pernah dengar? tak kan?

dikatakan some companies kat China dah menghasilkan beras dr gabungan kentang, keledek, n plastik. kreatif kan mereka? dan dek kerana tahap kekreativiti yg tinggi nih maka dikatakan korang cuma perlu makan 3 mangkuk beras tiruan sahaja utk mendapatkan hasil yg sama dgn memakan sebungkus plastik. bukan nasi bungkus yer... diulangi.... bungkusan plastik itu sendirik. *mampu?

kerajaan China dah buat investigation utk memantau aktiviti yg merbahaya nih. bayangkan, ko dah siap2 kat umah nak masak yg sodap2 siap lauk daging ayam segala tetibe tanpa disedari nasi yg ko telan tuh sebenarnya plastik... x ker haru?

dah lah plastik amik beratus tahun nak hancur kan? pastuh ko x sedar, ko makan lah nasi tuh ari2.... habis kalo dah dari kecik ko asik makan plastik, sampai ke besar la muke ko jadik muke plastik kan?

TELUR TIRUAN?

Saksikan Demo Membuat Telur Ayam Tiruan | Fake Egg Making Demo

admin | April 7, 2011 | 3 Comments
Negara kita gempar lagi dengan tersebarnya berita penjualan telur tiruan.  Pegawai Penguat Kuasa KPDNKK Pulau Pinang telah membuat pemeriksaan telur ayam di Pasar Pulau Tikus berikutan satu pendedahan yang mengemparkan oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang berhubung penjualan telur ayam tiruan.  Sebanyak 270 biji telur dari 3 gerai telah disita.
Tak pernah terfikir oleh saya telur ayam pun ada palsu, yang banyak kita dengan ialah duit kertas palsu memanglah berlambak-lambak.  Seorang peniaga kedai runcit di tempat saya kata baru-baru ni pernah menerima 3 keping RM50 palsu.
Kenapa semua ini boleh berlaku?  Tak lain dan tak bukan kerana telur palsu atau fake egg ini sangat murak kosnya berbandaing dengan menghasilkan telur ayam sebenar.
Awas memakan telur palsu dikatakan boleh menyebabkan lemah daya ingatan!

Tak suka membaca?   Jom layan video di atas.

In China there are fake schools and classes that teach a variety of blatant fraud technology, even eggs can be modulated by chemical materials, but also be able to fry cook, is currently the most popular False course.
Step 1 modulation of raw materials
Using 7 kinds of chemical materials, see pic below




Fake egg was made from calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum and other chemical products.

Step 2 egg productionRaw egg into the mold to 2 / 3 full, put calcium chloride, colouring die, the egg appears on the film been announced.
The ‘yolk’ is shaped in the round mould. ‘Magic water’ containing calcium chloride is used.


By adding a yellow pigment and become raw egg yolk.
Step 3 fake egg shape
In the mold into 1 / 3 raw egg white, like the first package, like dumplings into the egg yolk, egg white into another, into the magic water, a shell eggs will come slowly. Naked egg shape to 1 hour to dry after washing with water, at shells ready.
To make the egg white, various ingredients, including a powder and alum, are mixed together.
Step 4Sewing lines through the use of eggs, immersed in paraffin wax, calcium carbonate, such as modulation of the eggshell into a solution, repeated several times until the shell a little dry, immersion in cold water pumping line shape, this point, the egg has been put on a false cloak , You’re done.

Hard shells are formed by soaking in paraffin wax onto the egg, which are then left to dry.

Oh yeah The Egg is ready. The artificial egg shell is very fragile and break easily but who cares!! Look so real

Many small bubbles is formed during frying the egg but not many people can tell the difference. The egg look exactly the same, and the eggs taste better than real but you are adding to the statistic of food poisoning person.
Why make fake eggs ? Because of money.!!
The cost of fake egg is only 0.55 Yuan/kg, while the true eggs’ market price is 5.6 Yuan/kg.

Tuesday, April 5, 2011

10 WEEKS DURING MY PREGNANCY.

1. PERUT SENTIASA LAPAR WALAUPUN BARU LEPAS MEMPROSES MAKANAN.
2. CEREWET MEMILIH MAKANAN.
3. SELERA BESAR TAPI MAKAN SEDIKIT.
4. AKAN MERASA LOYA & NAK MUNTAH BILA BAU MAKANAN SEDANG DIMASAK.
5. MORNING SICKNESS & MAGRIB SICKNESS. TAK KIRA MASA SENANG CITER.
6. TAHAP MALAS BUAT KERJA RUMAH SUDAH DATANG. ALHAMDULILAH MASIH BOLEH
    DIKAWAL.
7. IZZUL (ANAK SULONG) MULA BUAT HAL. TAPI DAH MASUK 10 WEEKS NI KAMI
    BOLEH CONTROL PERANGAI DIA DENGAN BANYAK BERKOMUNIKASI.

Monday, April 4, 2011

~~~DIAM SUDAH~~~

Salam buat teman blogger sekalian, lama tak berblog. Sikap malas yang melanda, sibuk dengan tempahan tart, kek karamel yang tak menang tangan dan akan datang apam polkadot 2000pcs untuk majlis kawin adik kawan hubby akan datang ni. So kena prepare betul2x supaya tak tersalah langkah. Cam nak kemana jer. Setiap kali buat tempahan selalu gak amik gambar. Tapi malasnya nak upload sebab benda yang sama. BCT, Kek Karamel. Ok, nanti bila dah siapkan tempahan apam kita tempatkan gambar kat blog ok. Ok, sampai disini saja........

Thanks for Being My Friends